София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забраняват уредените бракове в Танзания и Гамбия

Все още не се знае какво да бъде наказанието за нарушилите закона

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Танзания и Гамбия, бивши английски колонии, взимат решението да забранят браковете по договаряне след многобройни протести на групи, защитаващи гражданските права. За Танзания, където децата, насилствено бракосъчетани, са около 37%, това е голям напредък. В Гамбия това отношение е по-ниско – 30%.

Браковете в ранна възраст лишават младите момичета от възможности за по-добро образование и кариера, и увеличава риска от преждевременна смърт, сериозни наранявания при раждане и домашно насилие. По-рано тази година група за защита правата на жените наречена „Инициатива Мсихана“ заведе съдебно дело срещу закона за бракосъчетание, който позволявал на 15-годишни момичета да се омъжват. Възрастовата граница вече е вдигната до 18.

Яхия Джамех, президент на Гамбия, предупреждава, че за нарушаване на тази реформа смята да се полагат 20 години зад решетки на мъжа и неговите родители, участвали в уредения брак. Някои граждани, обаче, смятат, че тази промяна би „запалила искри“ сред населението, тъй като 1/3 от момичетата се омъжват преди да навършат 18.

 

Според организацията „Момичета, не булки“ правителството трябва да се опита да промени отношението на обществото към този тип бракове вместо да налага наказния, защото така ще има по-малко последствия. Промяната трябва да дойде от хората, а не да се налага.