София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забраниха на Тръмп да напуска НАТО

Конгресът на САЩ прие закон в подкрепа на Алианса

пропускане
5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Камарата на представителите на САЩ одобри закон, с който забранява на президента Доналд Тръмп да извади страната от НАТО. В защита на американското членство в 70-годишния съюз гласуваха 357 конгресмени, 22 се обявиха против, а общо 54 не гласуваха (26 демократи и 28 републиканци).

Законът подкрепя атлантическия съюз и предвижда "отклоняване на всякакви опити на президента да напусне Алианса и забранява използването на бюджетни средства за осъществяването на подобна стъпка".  Освен това законът подкрепя най-важния Член 5 от Вашингтонския договор, гарантиращ взаимна защита на страните членки. Подкрепя се приемането на Черна гора, "солидното" финансиране на Инициативата за европейска отбрана и целта всяка държава да заделя поне 2% от БВП за отбрана към 2024 г., както и европейска инициатива за противодействие на руската агресия.

Президентът Тръмп изпраща противоречиви сигнали за позицията си за НАТО. Вестник "Ню Йорк таймс" писа преди няколко дни, че американският държавен глава е предложил миналата година САЩ да се изтеглят от НАТО. Подобна стъпка на практика ще унищожи 70-годишния алианс, посочва ДПА. При първото си посещение в централата на Алианса обаче миналата седмица Тръмп  каза: "100% ще бъдем с НАТО, но, както заявих на другите страни, трябва да отделите повече".

"НАТО е от най-голямо значение за американската сигурност и за поддържането на мира и стабилността в света", заяви преди гласуването лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стени Хойер. Законът, одобрен от конгресмените, е внесен от няколко демократи, сред които и Елиът Енджъл, председател на комисията по външна политика. Енджъл напомни, че разцепването на Алианса е една от основните цели на руския президент Владимир Путин "и поради това е толкова разочароващо и тревожно да видим САЩ да изпращат объркващи сигнали за този съюз или да се отнасят към него като към бреме".