София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Задава ли се фалит на друг застраховател у нас?

Ралица Агайн алармира за проблеми в сектора

5 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

197 000 полици към „Олимпик“ АД за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ бяха прекратени заради фалита на кипърската компания, а загубата е над 9 млн. лв.

В същото време бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Ралица Агайнв съобщи, че в застрахователния бранш проблемите са ежедневие. „Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови сериозни проблеми“, алармира пред бТВ Агайн.

По думите й премиите по застраховка „Гражданска отговорност” миналата година не са били достатъчни, а тази година се очаква същия проблем.

Запитана дали има опасност от фалит на друг застраховател у нас, тя коментира, че е пресилено да се говори за фалит на втора застрахователна компания, но действително има проблеми. “Не мога да кажа повече. Има проверки на ДАНС”, каза Агайн.

По повод оставката си от поста на зам.-председател на КФН, тя обясни, че е направила силно емоционален личен избор.

“Ситуацията ескалира политически. Това е моят политически отговор. Целта е да си запазя личното си достойнство”, каза Агайн и подчерта, че не е имала пропуски в работата си.

“Никога не съм бягала от трудни решения.Каквото съм преценила, че е необходимо, включително и най-тежките решения, съм го предлагала на своите колеги", подчерта още тя и допълни, че веднага след като е пристигнало писмото от кипърския регулатор за „Олимпик“, комисията е забранила сключването на нови договори.

“Каквото имах да кажа, съм го казала. Моите правомощия не предвиждат да ходя при другите органи, още по-малко при премиера. Би следвало това да прави председателят”, обясни бившата зам.-шефка на КФН.

Тя посочи, че няма представа кой е казал на премиера, че е имало дъмпинг на цената от страна на “Олимпик”. “Ние такава информация не сме давали. Но средната цена при застраховката на леки коли на “Олимпик” е по-висока, отколкото средната на пазара”, каза Агайн.