София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАДАВА ЛИ СЕ ВОЙНА МЕЖДУ РЕПУБЛИКАНЦИ И МОНАРХИСТИ У НАС?

СВЕТИЯТ СИНОД ОБЯВИ СИМЕОН ВТОРИ ЗА ЦАР

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Светият синод обяви Симеон Втори за цар. Защо това се случва именно сега и редно ли е в една република името на царя да бъде споменавано при тържествените литургии? В студиото на Нова тв. спорят богословът Тони Николов и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов.
Предложението е от Св. Патриар Евтимий. Формулата е авторска. Това заяви в студиото на предаването „Здравей, България” Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ.
Днес традицията се възстановява. Тя е била прекратена през 1944 година, поради заплахата от руските щикове. Вероятно някой днес смята, че страната ни е достатъчно автономна, обясни решението на Светия синод бившият депутат.
Христос е казал в Библията, Матей 2 глава, вземайки една монета, че Божието си е Божие, кесаровото – кесарово. Това се спазва до 1944 година у нас, допълни още той.
Така или иначе у нас има атеисти и вярващи. Аз съм гражданин на България дали тя е парламентарна република или монархия, аз съм гражданин на България, категоричен беше Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ.
При монархия тази формула на Патриарх Евтимий е нормална. Това заяви от своя страна д-р Тони Николов, богослов. Въпросът е защо тази формула се употребява и днес. По време на републиката държавните глави не се споменават по именно.
Монархията и републиката са коренно различни, обясни той. Нека ви дам пример, ако един епископ приеме чужда вяра, то той престава да е епископ. Следователно, Симеон Сакскобурготски вече не е цар.
Има вероятност населението у нас да се раздели на републиканци и монархисти, добави богословът.
Чакаме отговор от Светия синод защо именно сега се случва това. Има идеи, че това е натиск отвън, от страна на руската църква.Има и въпроси на какво царство е цар Симеон Втори, заяви още той.
Вярата и монархията нямат нищо общо. Може да си монархист, а да не си вярващ. Всяка православна църква приема по различен този въпрос.
Очакваме светият синод да преосмисли това решение. Доколкото знаем, то дори не е подписано от всички епископи, заяви в заключение Николов.