София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задава се ремонт на Борисовата градина за близо 12 млн. лева

Столична община ще кандидатства с проектно предложение за БФП

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Нов ремонт за 11,8 млн. лева се задава в Борисовата градина. Столична община ще кандидатства с проектно предложение за безвъзмедна финансова помощ по ОП Региони в растеж 2014-2020 г.

Ще бъдат обновени настилките и осветлението на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума, една тоалетна до "Маймунарника", както и подмяна на камерите за видеонаблюдение. Планира се и възстановяване на скулптурни фигури на чешмите и други елементи на парковата украса.

Проектът за ремонта ще е тип "инженеринг", което значи, че фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии. Столичната община ще кандидатства с него за безвъзмездно финансиране по европейската програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и срокът за това изтича след шест месеца. Той бе представен днес пред общинската комисия по екология като доклад на зам.-кмета по екологията Йоана Христова.

Съветниците от комисията обаче ще разглеждат отново проекта, за да получат допълнителна информация за конкретните действия, които ще се извършват в парка. Например - какви точно камери и къде ще бъдат разположени те, за да вършат работа наистина, ако се стигне до инцидент, поиска съветникът Карлос Контрера.