София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задава се "Тутракан гейт"

Кметът и местен стоматолог намесени в скандала

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов е придобил през 2017 г. земеделска земя на цена доста под пазарната, информира българска медия. Това става ясно и от годишната му декларация за 2018-а пред КПКОНПИ. В нея той е отбелязал цената на нивите - 206 лв. и 794 лв. или 1000 лв. за общо 8 декара.

В Добруджа обаче най-ниският клас ниви 10-а категория е 1100 лв. за декар, а другите варират до 2000 лева за един декар, твърдят експерти.

Пполучава се, че Стефанов е придобил земите на цени около 10 пъти по-ниски от пазарните. Справка на пазара на земеделска земя показва, че още през 2015 г. декар земеделска земя в община Тутракан варира между 1100 - 1250 лв.

През 2011-а Димитър Стефанов става кмет на Тутракан, издигнат от партия ГЕРБ. През втория си мандат е независим.

Друг местен приближен до ГЕРБ пък усвоявал евросредства по начин, който буди подозрения, тъй като проектът е по-подходящ за друга програма на ЕС, смятат анализатори. Стоматологът д-р Юрий Василев, който е бил общински съветник от ГЕРБ в Тутракан, си оборудвал кабинета с европари.

Той спечелва проект по програмата за морско дело и рибарство - "Подобряване на здравните услуги за рибарската общност и жителите на Рибарска област Главиница-Тутракан-Сливо поле, чрез дооборудване на дентална клиника в град Тутракан".

Съпругата на д-р Василев е общински шеф на ГЕРБ в Тутракан. Петя Василева Князова - Василева е зам.-кмет на направление "Инвестиционни дейности и европроекти, и хуманитарни дейности".

Проектът е на стойност 42 155,40 лв. за закупуване на оборудване за личния му зъболекарски кабинет.

Фирмата на известния стоматолог "5-я" ЕООД печели проекта, като в нея дялове е имала и съпругата му Петя. Тя обаче ги прехвърля на мъжа си, особено след като името й се озова в списъка на Сметната палата на политиците с пропуски в декларациите си през 2013 г.

Проблемът не е толкова в партийно-семейните отношения, а в това, че зад привидно благородната цел на проекта бившият общински съветник от ГЕРБ е оборудвал личната си практика.