София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Задължително атестиране за всички учители и директори?

Оценяването ще се прави на всеки 4 години и започва от 2020

5 годиниОбразование 108 Боряна Райчева

Министерство на образованието и науката изготви Наредба, според коятовсички учители и директори на училища и детски градина ще минават през атестиране. То ще се прави веднъж на всеки 4 години и от резултатите ще зависи дали педагогът ще расте в кариерата, ще бъде поощряван (например финансово) или трудовият му договор ще бъде прекратен.

Атестирането ще започне от учебната 2020/2021 г., съобщават от МОН.

Директорите ще бъдат оценявани в управленската им компетентност, а останалите –за съответствието на дейността им с професионалния им профил, с изискванията за изпълнение на длъжността и стратегията за развитие на съответната институция.

Високите оценки ще отварят вратата към кариерно развитие и "поощряване на педагогическите специалисти". Ако оценката покаже необходимост от повишаване на квалификацията, педагозите ще бъдат насочвани към такова.

Скàлата на оценяване е петстепенна. Ако оценяваният е получил петата най-ниска оценка, ще се направи план за подобрение на работата и ще се включат наставници. Една година след предприемането на мерките той отново ще бъде атестиран и ако оценката е същата, трудовият му договор ще бъде прекратен.

Атестирането ще се извършва по график, съгласуван с началника на съответното регионално управление на образованието и утвърден от работодателя. Ще го прави атестационна комисия, определена от работодателя, съгласувано с педагогическия съвет. Членове на комисията могат да са само хора, които не подлежат на атестиране в конкретния период. Изключва се възможността свързани лица да са членове на атестационна комисия.

Наредба за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти все още е проект, който беше публикуван за обществено обсъждане. То ще продължи до 26 октомври, след което Министерският съвет ще го гласува.