София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАДЪРЖАХА 16 ДУШИ ПРИ ОПЕРАЦИЯ В БРЮКСЕЛ

НАЙ-ИЗДИРВАНИЯТ АТЕНТАТОР ОТ ПАРИЖ НЕ Е ЗАЛОВЕН

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Белгийските сили за сигурност задържаха шестнадесет души при мащабна антитерористична операция в района на Брюксел. Най-издирваният атентатор от Париж - Салах Абдеслам не е сред заловените, съобщава БНР.

Един от задържаните е ранен, след като е опитал да се вреже с автомобила си в полицейски патрул. Днес всички задържани терористи ще се явят пред съдия-следовател, който ще реши дали да бъдат оставени за постоянно в ареста.
Магистратът Тиери Верц от федералната прокуратура уточни, че Салах Абдеслам е единственият известен оцелял, издирван за участие в атентатите от 13 ноември в Париж. Френските медии съобщиха, че снощи той е успял да избяга от полицейско преследване в близост до град Лиеж. Тази информация обаче не беше потвърдена от разследващите. В мащабната спецакция, състояла се късно тази нощ участваха снайперисти, полицаи и военни. Няколко хотела и ресторанта в района бяха евакуирани от специалните частите.
Верц разкри, че потенциални терористични мишени са често посещавани места – търговски центрове, улици или дори градският транспорт.
И днес в белгийската столица остават затворени метрото и училищата. Това налагат предприетите мерки за най-висока степен на заплаха.Тя ще бъде преразгледана от Правителствения съвет по национална сигурност.