София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаха 20 българи и няколко испанци при акция в Испания

Открити са нелегални цигари на стойност 7 млн. евро

8 годиниКрими 3 Боряна Райчева

20 българи и няколко испански граждани бяха арестувани преди дни при съвместна акция на полицейските служби на България и Испания в три фабрики за нелегални цигари. Според разследващите става въпрос за организирана престъпна група, ръководена от българи. Някои от тях са известни на полицията.
Подробности се очаква да бъдат обявени днес на пресконференцията на испанската полиция, в която ще участва и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. 
 
Хората, които са задържани, вече са познати на правоохранителните органи, не само в България, но и в Холандия, Белгия и Германия, където те вече са задържани за този вид дейност. 
Цигарите, които са произвеждани във фабриките, са предназначени за западния пазар - за Белгия, Великобритания и Франция.
В трите фабрики са намерени цигари на обща стойност около 7 млн. евро. Изчислява се, че цялата продукция, която се произвежда е на стойност около 70 млн. евро, над 2 млн. евро е оборудването. Поне още толкова е инвестицията в сгради.
Организацията за производство наистина била уникална. Фабриката около Толедо е била изолирана, че да не се чува нищо. Имало е включително и филтри, така че да не изнасят миризмата на тютюн. Работниците са живеели в комплекса и не са могли да напускат, за да не се усъмни някой за това, което правят.