София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаха Арабаджиеви в Испания

Семейството се е укривало в дома на българин, живеещ до Барселона

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Издирваните бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви са били задържани тази сутрин в Испания, това съобщи на извънреден брифинг говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя даде и повече подробности по случая.
 
Арнаудова обясни, че освен издадената Европейска заповед за арест срещу Ветко и Маринаела Арабаджиева, Специализираната прокуратура е поискала издаването на такава и за разследване на територията на Стария континент.
 
Сигналът до българските власти е получен днес, след като испанската полиция, в изпълнение на издадената Европейска заповед за разследване са поискали претърсване на дома на въпросния българин.
 
Арнаудова заяви още, че процедурата по екстрадицията на Арабаджиеви
ще бъде аналогична на тази на другите, задържани в чужбина и разследвани бизнесмени- Баневи, тъй като и в двата случая се действа по регламента, описан в Европейската заповед за арест.
 
Припомняме, че Арабаджиеви се издирват от края на миналия август  от българските власти, които задочно им повдигнаха обвинения за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Тогава бяха извършени и претърсвания  в офисите на хотел „Маринела” в София и хотел „Марица” в Пловдив, собственост на бизнесмените. Оттам бяха иззети над 10 млн. лева. по случая бяха арестувани 10 души, между които и синът на Арабаджиеви- Вълчо.
 
Припомняме, че въпреки обжалванията от страна на адвокатите му, в края на януари Специализираният наказателен съд остави окончателно в ареста Вълча Арабадгжиев.