София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАДЪРЖАХА ТРИМА СИРИЙЦИ, ОПИТАЛИ ДА СТАНАТ ЧАСТ ОТ ИД

ТЕ СА БИЛИ ХВАНАТИ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Трима сирийци, пробвали да се присъединят към Ислямска държава, са задържани при спецакция на полицията, съобщи МВР.
По първоначални данни, на 6 февруари чужденците - с предоставен от Германия статут на бежанци, са преминали гръцко-българската граница. Пристигнали са в София и се настанили в хотел. Ден по-късно отпътували за Свиленград.
След задържането им, Районната прокуратура в Свиленград им е повдигнала обвинения за опит за нелегално преминаване на държавната граница и им е наложила задържане под стража до 72 часа. На 12 февруари 2016 г. Районният съд в Свиленград ги осъдил на 6 месеца лишаване от свобода условно и 200 лв. глоба. След проведени оперативни действия е установено, че тримата сирийски граждани принадлежат към ИДИЛ, както и намерението им да се присъединят към терористичната групировка.
Според събраните до момента данни сирийците са тръгнали от Германия. В началото на 2016 г. пристигнали в Гърция и се опитали да преминат на турска територия, но не били допуснати.