София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаните за погром на столично заведение излизат на свобода

Софийски градски съд ги пусна под гаранция

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Двама от задържаните за разбиването на столично заведение в средата на август Цветко Цветков и Сергей Димитров излизат на свобода. Това решиха магистратите от Софийски градски съд, отхвърляйки решението на първата инстанция да бъдат задържани под стража. Съдиите прецениха, че двамата могат да излязат на свобода под гаранция, тъй като няма опасност да се укрият. Гаранцията им е в размер от по 2000 лева.

Според защитниците на обвиняемите материалите по делото не дават възможност да се направи обосновано предположение, че именно те са участници в хулиганската проява. Свидетелите, сред които служителите на ресторанта, не били видели обвиняемите лично да извършват вандалския акт. Те били разпознати по-късно от записи. Дори при гледането свидетелите заявявали, че не могат ясно да разпознаят мъжете.

Адвокатката на Цветков заяви пред втората инстанция, че фактът, че клиентът й сам е отишъл в полицията, след като е бил призован, показвал, че той не иска да се укрива и е готов да съдейства на властите. Освен това той бил неосъждан.

Защитникът на Димитров Любомир Таков също изтъкна пред съда, че няма достатъчно доказатва за вината на подзащитния му. Таков цитира свидетелски показания, характеризиращи клиента му като възпитан и други, според които разпитваните не могат да го разпознаят като извършител на деянието. Димитров също се явил сам в полицията, след като бил повикан от властите, изтъкна още адвокатът му и допълни, че клиентът му се грижел за две малолетни деца-неговото и на приятелката си, която в момента била бременна.

От прокуратурата отказаха да се съгласят, че в досъдебното производство са събрани негодни доказателства и не видяха проблем в разпознаването на извършителите от записа, тъй като било потвърдено, че съдържанието му е автентично.

Припомняме, че Цветко Цветков и Сергей Димитров са двама от общо шестимата обвинени за разбиваето на столичното заведение „Бесо”, извършено на 12 август вечерта. Само те двамата обаче бяха задържани под стража, като мотивът на пъвроинстанционния съд беше, че те нямат постоянен арес и могат да се укрият.

Вандалската проява предизвика коментар и на самия министър-председател, който обясни пред медиите, че става дума за конфликт между бизнесмени.

Собственикът на заведението Емануил Лазаров пък беше упрекнат за това, че не е сигнализирал полицията, като това беше отчетено от властите като потвърждение на тезата, че става дума за разчистване на сметки.