Гледай
на живо

Заев и Ципрас с номинация за Нобелова награда за мир

Причината: разрешаването на спора за името на Македония

Заев и Ципрас с номинация за Нобелова награда за мир Премиерите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобеловат... thumbnail text

Премиерите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобеловата награда за мир. Номинацията идва от групите в Европарламента на „Социалистите и демократите“, „Зелените“ и „Обединената нордическа левица“.

Причината: . Заев и Ципрас успяха да разрешат 30-годишния спор за името на Република Македония. Споразумението от Преспа, което бе подписано на 17 юни 2018 г. вече е ратифицирано от парламентите и на двете страни. По този начин пред Македония се открива пътят за нейната евроатлантическа интеграция.

Лидерите на трите партии отбелязват, че ратифицираният от парламентите на двете страни договор е „модел за мирно разрешаване на международни проблеми чрез диалог и взаимен компромис. Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас имаха политическата смелост да прокарат споразумението въпреки съпротивата на националистите“.