София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заев и Харадинай със "задкулисни уговорки" и „черен фонд“

Това твърди сръбският в. „Блиц“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев и бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай били партьори в задкулисни уговорки за контрола върху Скопие и „черен фонд“, за подсигуряване на политиците. С това заглавие излезе сръбският вестник „Блиц“ на първа страница.

Според сръбската медия, арестът на бившия член на Армията за освобождение на Косово (АОК) Томор Морина, насочи вниманието върху отношенията на лидерите на Северна Македония и Косово.  От „Блиц“ съобщават, че Заев и Харадинай са провеждали редица индивидуални срещи, но не във функциите им на министър-председатели.

Дипломатическият източник на медията разкрива, че още докато Рамуш Харадинай е изпълнявал задълженията си на премиер, е било договорено да се създаде „черен фонд“, по който да се превеждат плащания към политици от Брюксел и Гърция, за да бъдат облекчени препятствията по пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО. Това било свързано и с албанците, които държали половината от контрола върху Скопие.

Съобщава се и за сума, в размер на 2 милиона евро, която македонските власти са получили, за да предадат на гръцки политици. Целта е била, от страна на Гърция се да разпространи, че Атина няма претенции към присъединяването на Северна Македония към ЕС.

„Блиц“ пише още, че сделките на Заев и Харадинай не са свързани само с бизнес и политика, а и с военните сили на двете страни. Договорено било финансиране на македонски офицери, от албански произход, да бъдат изпратени в Косово, а в Академията в Скопие да бъдат обучавани военни от Косово.