София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заев поиска предсрочни избори в Северна Македония

Утре ще се проведе среща в офиса на президент Пендаровски

пропускане
4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори след отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността. Заев заяви, че ще поиска страната да се насочи към предсрочни избори. В неделя в 17.00 часа ще се проведе среща на политическите лидери в офиса на президента Стево Пендаровски. Заев настоява гражданите да решат по кой път да се поеме от тук нататък и именно за това утре, на лидерската среща, ще предложи бързото организиране на изборите. Премиерът на Северна Македония каза още, че няма да се предадат и ще се борят за присъединяване към Европейския съюз.
Припомняме, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Северна Македония.