София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Заев представи четирите варианта за ново име на Македония

Две от имената засягат България

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Министър-председателят Зоран Заев представи четирите варианта за ново име на Република Македония: Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).
Тези възможности е предложил самият Заев на Гърция, за да бъде решен спорът за името.

„Същественото в тези преговори е как да направим разграничение между нашата страна и гръцката провинция Македония. Вярвам, че като се намери решение, то ще ни отвори вратите към НАТО и Европейския съюз", обяви Зоран Заев в интервю за „Ройтерс".

Заев съобщи, че гръцкият премиер има предпочитание към някои от имената.

Македонският премиер отбеляза, че все още е под въпрос дали има реална нужда от промяна в конституцията на страната, каквото е гръцкото искане.

Очевидно е, че две от имената пряко засягат България и с тях може да се изпадне в същата ситуация, при която Гърция твърди, че с името си Македония предявява претенции към територии от нейната страна. При посещението си в Скопие наскоро президентът Румен Радев обяви, че новото име на Македония не трябва да засяга България, но въпреки това сред вариантите са Северна Македония и Горна Македония.

Когато става въпрос за градове с пояснения Горна и Долна (или Горни и Долни) обикновено географията е поставила тези маркери, тъй като единият е по-високо от другия или пък единият се намира на горното течение на дадена река, а другият на долното. В случая с държавите определено не може да става въпрос за река, така че пояснението трябва да се отнася за това кой стои по-високо чисто географски като надморска височина. А в днешната Република Македония по-висока планина от Пирин определено няма.