София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАГРАБВАТ ЛИ СЕ ПАРИ ОТ ЖИВОТНОВЪДИТЕ?

САМО ЖИВОТНОВЪДИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ЗА ПЛОЩИ

9 годиниАгро 1 Боряна Райчева

Всички постоянно затревени площи да бъдат дадени на животновъдите – това искане беше заявено от 21 организации на пресконференция днес. Поводът е измененият Закон за собственост и ползване на земеделски земи и наредбите за подпомагане на площи.
Според недоволните животновъди промяната в Закона е пагубна за българското животноводство. Възможността всички да могат да ползват пасища и мери, заменени в новата уредба с термините „постоянно затревени площи“ или „ливади“, дават опция за много парични злоупотреби от страна на субсидираните ползватели. По мнение на браншовите организации, облагодетелстването се случва без база или резултат, т.е ползвателите заграбват отпуснатите суми без да подобряват ландшафта и без да спазват кръстосаното съответствие.

Сред настояванията на организациите, е това в системата за подпомагане на площи да бъдат включени само и единствено животновъди. Разчертанията на земите ограничават достъпа на добитък и селскостопански животни в тях, категоричен беше още Зоров.

Към момента едва 1 от всички 15 млн. декара държавни и общински земи, са на разположение за ползване от животновъдите, обясниха още от организациите.
Според тях развитието на животновъдството и производството в сектора е силно затруднено и от малката на брой работна ръка, която се осигурява за тази дейност. По думите на Зоров е нужна 2 пъти по-голяма субсидия от държавата, за да може да бъде наето необходимото количество кадри, които да повишат нивото на животновъдството до това на Европа.
Междувременно заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев заяви тази сутрин пред радио „Фокус“, че субсидиите са крачка напред в подпомагане развитието на сектора. Паричните помощи, които се предвиждат в бюджета, са на стойност 1,4 млрд. лв.