София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Загуби за държавата от 15 млн. лв. месечно от фабриката за цигари

Прокуратурата ще поиска задържане под стража за 12 лица

пропускане
5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Четирима български граждани са сред членовете на заловената вчера организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегални цигари, стана ясно от проведен днес брифинг на спецпрокуратурата. Останалите членове на групата са чужденци.

Открити са фабрика в землището на пловдивското село Труд и цех в село „ Ръжено конаре”. Смята се, че това е най-голямата такава фабрика на територията на страната, като загубите за бюджета от нелегалната й дейност са над 15 милиона лева на месец.

Във фабриката функционирала модерна поточна линия, тя произвеждала по 2000 цигари в минута. Проведен е експеримент, който доказсл, че лентата е работила. Там имало и втора подобна лента. Служителите на МВР са силно впечатлени от използваната висококачествена технология.

Предприятието е изградено в началото на годината. Работноците не излизали навън. В сградата имало места за спане, фитнес и т.н. Храна им носели отвън.

Освен фабрика, открит е и цех в „ Ръжено конаре”, който е бил покрит със сено. В цеха имало тунели, през които се преминавало със скейтборд. Намерена е и там теанспортна лента.

Престои да се повдигнат обвинения на 12 лица. Прокуратурата ще поиска те да бъдат задържани под стража.