София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захарен диабет тип 2 се среща често при децата

Около 2000 са болните от диабет деца и младежи у нас

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Световният ден за борба с диабета - заболяване, от което страдат 451 млн. души по света. Броят на хората с диабет се е утроил след 2000 г.

Разпространението на захарен диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очертава в следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличи драстично. Основна причина за смъртност при този вид диабет са сърдечно-съдовите услужнения, които се явяват по-бързо и имат бърза прогресия.

По повод световния ден за борбата с диабета стартира информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2. Инициативата е под надслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си“. Кампанията е с национален обхват и ще започне с разпространение на образователни листовки. Междувременно във фоайето на поликлиниката на ВМА се извърши безплатно изслседване на кръвна захар.

Обръща се голямо внимание и на здравето на подрастващите, защото захарен диабет тип 2 се появява по-често при тях. Един от важните фактори при децата е хранителния режим и качеството на консумираните храни.

Статистика сочи, че около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Общият брой болни в страната надхвърля 460 000 души.