София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България е информирана за ударите в Сирия преди дни

При премиера бе проведено заседание за Сирия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българското правителство следи ситуацията в Сирия от няколко дни. Кабинетът се обедини срещу употребата на химическо оръжие. „Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление“, това обяви българският външен министър Екатерина Захариева след заседание при премиера, на което присъстваха още военният министър Красимир Каракачанов и и вътрешният - Валентин Радев.

„Разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното право“, каза Захариева.

Тя подчерта, че са необходими спешни мерки за деескалация, както и за осигуряване на пълнен и безпрепядствен достъп до жертвите на химическата атака в град Дума.

„Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат своята отговорност“, каза още външният министър, изразявайки позицията на кабинета.

Захариева заяви, че българската страна е била информирана за ракетните удари, както и какви ще бъдат обектите на нападението.

Премиерът Бойко Борисов е информиран, че българското посолство в Дамаск не е пострадало, нито има данни за пострадали български граждани.

Тя подчерта, че акцията на САЩ е била еднократна военна операция. „Надяваме се тази операция да остане еднократна“, допълни Екатерина Захариева и допълни, че не очаква ответен военен удар от страна на Русия.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов увери, че няма нужда от допълнителни мерки за сигурност в България, тъй като няма заплаха за страната ни. „Няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България. Въпреки това Гранична полиция си изпълнява задълженията“, обясни Каракачанов.