Гледай
на живо

Захариева: Ердоган подаде ръка към ЕС

На българската граница няма натиск от мигранти

Захариева: Ердоган подаде ръка към ЕС Tурският държавен глава Реджеп Ердоган подаде ръка към ЕС, заяви пред Нова тв външният министър Екат... thumbnail text

Tурският държавен глава Реджеп Ердоган подаде ръка към ЕС, заяви пред Нова тв външният министър Екатерина Захариева за срещата на високо ниво във Варна. Тя определи срещата като продуктивна.

"Подчертавам, че тонът беше изключително добър. Най-важното за България -това е запазване на споразумението. 87% намаляване на вълната. На българската граница няма натиск", категорична е Захариева.

Тя добави, че е впечатлена от финала на изказването на Ердоган.

"Подчерта регионите, в които има нестабилност и подчерта: "Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан." Това е подадена ръка", заяви мин. Захариева.

По повод повдигнатите теми за правовата държава в Турция и турската военна операция в Африн, Захариева обясни, че продължава да има различия, но те са решими с дипломатичен подход.

По думите на Захариева премиерът Борисов е поставил висящите въпроси при срещата си с турският президент Реджеп Ердоган.

"Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години", каза тя по въпроса за висящите въпроси като този за тракийските бежанци.