Гледай
на живо

Захариева и Лавров се срещат днес в Москва

Енергетиката и търговията са акцентът на срещата

Захариева и Лавров се срещат днес в Москва Днес вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева и руският министър на външните ... thumbnail text

Днес вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева и руският министър на външните работи Сергей Лавров ще проведат преговори в Москва, предава TACC.
Двамата дипломати ще говорят за състоянието и перспективите за задълбочаване на двустранните отношения между Русия и България, като акцентът ще бъде върху сътрудничеството в областта на търговията и енергетиката. Очаква се да обменят и мнения по международни и регионални теми.
За първи път от осем години насам български министър на външните работи е на посещение в Москва. Вицепремиерът отбеляза, чесе радва, че в последната половин година политическият диалог между двете страни е възстановен на високо ниво.
В интервю заа ТАСС тя заяви, че има намерение да обсъди с Лавров теми, свързани с регионалната и европейската сигурност, както и приоритетни за България въпроси, свързани с енергетиката, икономиката, транспорта и туризма.
Планира се първите дипломати да фокусират вниманието си основно върху търговските и икономическите отношения. Външният ни министър заяви, че България и Русия се готвят да подпишат 5-годишна програма за сътрудничество в областта на образованието и културата, както и да се разширят отношенията между двете страни в областта на туризма.