София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева иска от посланиците ни повече инвестиции

Вицепремиерът планира като Китай да се фокусираме върху Африка

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Добрите ни политически контакти трябва да се материализират в инвестиции, поиска министърът на външните работи Екатерина Захариева на среща с посланиците ни в чужбина в присъствие на премиера Бойко Борисов. 

„Трябва увеличаване на търговския обмен и повече действия, така, че българските граждани да усетят това, което постигаме на политическо ниво“, обърна се вицепремиерът към дипломатите.

Според нея София е осъзнала „всички възможности извън Европа“. Шефката на МВнР даде пример с Китай, който от години инвестира в Африка: строи пътища и създава работни места.

„В годините на бюджетни рестрикции България е останала само в три страни с мисии в Африка на юг от Сахара. Това е крайно недостатъчно“, възмути се Екатерина Захариева.

Тя припомни, че по време на председателството ни е имала честта да замества Федерика Могерини и да представлява ЕС на ключови форуми в Африка.

„Почувствах желание на тези страни да имаме по-активна роля. Имаме добри връзки, голяма част от елита им са завършили в България“, сподели Захариева.

По думите й предстои да се фокусираме към този континент. „Ние не сме голяма държава и нямаме голяма военна сила, но като част от ЕС, гласът ни е много по-силен“, обобщи позицията си външният министър.