София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева: Позицията на САЩ за Турски поток не е нова, но ние отстояваме нашия интерес

Всеки има право на мнение, но ние сме суверенна държава

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева коментира недоволството на САЩ по повод участието на България в Турски поток. Според нея позицията на САЩ по Северен поток 2 или по Турски поток е ясна. В интерес на българските граждани е да получават доставки по различни източници, категорична е Захариева.

Тя коментира, че Балкански поток е изключително важен за България. Не можем да бъдем заобиколени и да плащаме само транзитни такси. А и той ни свързва с Гърция, което е много важно. За вългарските граждани цената ще бъде по-ниска, когато имат възможност да избират. Позицията на САЩза Турски поток не е нова, но ние отстояваме своите интереси. 

Всеки има право на мнение, но ние сме суверенна държава и решаваме в интерес на България, твърди още вицепремиерът.

Имаме различия с коалиционните ни партньори и това си личи, но този мандат на правителството трябва да приключи успешно. Това е отговорното и правилното решение, допълни Екатерина Захариева.