София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева: Сигурността на Западните Балкани е важна за ЕС

С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Той показа отношение към България, което на толкова високо ниво докосва много. Това е по-особен знак – цяла реч на български показва, че страната ни е близка до сърцето му”, коментира за НОВА ТВ външният министър Екатерина Захариева.

Тя коментира и протестните действия, които съпътстваха целия ден на официалното откриване на българското европредседателство.

„Считам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут. Протестите на хората не са неочаквани”, обясни Захариева.

„Да се говори за нещата, които трябва да подобряваме, не е лошо. Само за миналата година имаме 14% ръст на доходите, но има за какво още да се работи. Има много други неща, над които трябва да се работи в България", смята Екатерина Захариева.

Тя обясни, че целта на реформата не е да отпадне мониторинга. „Целта е да имаме ефективна, бърза и независима съдебна система. Надявам се с работата си да покажем през тези шест месеца, че България има още какво да представи", допълни тя.

По думите й по време на българското европредседателство е важно да успеем да покажем, че политиките в Европейския съюз всъщност са важни за всеки един. Според нея сигурността на Западните Балкани е една от тези политики.