Гледай
на живо

Захарова: Джонсън се опитва да спаси честта на Мей

Заглушава призива на Москва за съдействие по случая, смята тя

Захарова: Джонсън се опитва да спаси честта на Мей Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изказването на министъ... thumbnail text

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изказването на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, според което президентските избори в Русия имат връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри, предаде РИА Новости.

"Защо имаме нужда от нова порция фалшификати и атаки от "начинаещ" в британската дипломация, отговорът е очевиден - Борис Джонсън се опитва да спаси честта на Тереза Мей, която съобщи, че наказва страната ни с експулсирането на руски дипломати преди края на разследването.  А в действителност това стана преди да се съобщи, че в цялата информация от Солсбъри има "тайна", коментира във Фейсбук Захарова.

Според Захарова Джонсън се опитва да "заглуши призива от Москва“ за съдействие по случая и за съвместно разследване на инцидента.

Отношенията между Русия и Великобритания се влошиха рязко на фона на инцидента в британския град Солсбъри, където бяха отровени бившият руски полковник Сергей Скрипал,  който е работил за британското разузнаване, и дъщеря му Юлия.

Британската страна твърди, че руската държава е замесена в отравянето с  нервния агент Новичок.  В тази връзка британският министър-председател Тереза ​​май обяви серия от мерки срещу Руската федерация, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замразяване всички двустранни контакти на най-високо ниво.

Русия категорично отрича участието си в отравянето на Скрипал и дъщеря му. Министерството на външните работи на Руската федерация на 17 март обяви репресивни мерки срещу Обединеното кралство: 23 подофицера от британското посолство трябва да напуснат Руската федерация за една седмица. Освен това беше взето решение за прекратяване на дейността на Британския съвет в Русия във връзка с "неуредеността на неговия статут".