София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Захарова: Джонсън се опитва да спаси честта на Мей

Заглушава призива на Москва за съдействие по случая, смята тя

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изказването на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, според което президентските избори в Русия имат връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри, предаде РИА Новости.

"Защо имаме нужда от нова порция фалшификати и атаки от "начинаещ" в британската дипломация, отговорът е очевиден - Борис Джонсън се опитва да спаси честта на Тереза Мей, която съобщи, че наказва страната ни с експулсирането на руски дипломати преди края на разследването.  А в действителност това стана преди да се съобщи, че в цялата информация от Солсбъри има "тайна", коментира във Фейсбук Захарова.

Според Захарова Джонсън се опитва да "заглуши призива от Москва“ за съдействие по случая и за съвместно разследване на инцидента.

Отношенията между Русия и Великобритания се влошиха рязко на фона на инцидента в британския град Солсбъри, където бяха отровени бившият руски полковник Сергей Скрипал,  който е работил за британското разузнаване, и дъщеря му Юлия.

Британската страна твърди, че руската държава е замесена в отравянето с  нервния агент Новичок.  В тази връзка британският министър-председател Тереза ​​май обяви серия от мерки срещу Руската федерация, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замразяване всички двустранни контакти на най-високо ниво.

Русия категорично отрича участието си в отравянето на Скрипал и дъщеря му. Министерството на външните работи на Руската федерация на 17 март обяви репресивни мерки срещу Обединеното кралство: 23 подофицера от британското посолство трябва да напуснат Руската федерация за една седмица. Освен това беше взето решение за прекратяване на дейността на Британския съвет в Русия във връзка с "неуредеността на неговия статут".