София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Законопроект за намаляване на партийните субсидии внесе РБ

Предлагат скала от 11 лв. до 0,11 лв. за действителен глас

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Законопроект за намаляване на партийните субсидии внесе парламентарната група на Реформаторския блок.

Предлагат въвеждането на регресивна скала за намаляване на субсидиите от 11 лв. до 0,11 лв. за действителен глас, както и по-строги правила за харченето на финансовото подпомагане.

Според вносителите на законопроекта ще бъдат спестявани над 6,5 млн. лв. годишно.

Реформаторите предлагат Министерството на финансите да задържа 20 на сто от субсидиите и да ги дава само за избори, а партиите да не могат за придобиват недвижимо имущество с тях.

Освен годишните финансови законопроектът предвижда политическите сили да представят пред Сметната палата подробна разбивка на разходите си за заплати, материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, за направени дарения.

Предлаганата регресивна скала предвижда на всеки 100 хиляди реално получени гласа "стъпка" субсидията да се намалява с 10 процента - съответно от 10, 9, 8 и т.н. лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

Законопроектът трябва да влезе в сила от 1 януари догодина, според авторите му.