София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Законопроектът на Манолова бе отхвърлен

Родителите на деца с увреждания влязоха в конфронтация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи никаква подкрепа на заседанието на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник. Проектът бе разкритикуван както от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в конфликт с протестиращите майки на деца с увреждания, така и от синдикатите.

Проектозаконът на омбудсмана предизвика остър спор между протестиращи, управляващи и синдикати. След дълго обсъждане на това колко би струвал законът на държавата, се очакваше да бъде постигнат консенсус. Това обаче не се случи. Стигна се до лют скандал, обиди и обвинения в дискриминация от страна на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към омбудсмана и майките. Срещата приключи с освирквания и сълзи.

Във вторник трябваше да стане ясно колко ще струва един такъв закон за личната помощ. Ставаше въпрос за 100 млн. над досега заделяните пари, а след това се чу за 670 млн. Накрая заместник-министърът на финансите каза, че става въпрос за1,1 млрд. лева при нискобюджетен вариант на закона.

Според Мая Стоицева, една от протестиращите майки на деца с увреждания, проектозаконът не се е усъществил поради фалшива база данни за хората с увреждания. Според нея трябва да се въведе регистър, за да се разреши проблема.

От своя страна Ваня Григорова от Конфедерацията на труда „Подкрепа” заяви, че подобен регистър няма да доведе до решение. Според нея средствата, за които се говори в законопроекта на омбудсмана, са крайно недостатъчни и това е основната причина за отхвърлянето му.

Григорова смята, че ако не се увеличи бюджетът за социални услуги, нищо няма да се промени.