Гледай
на живо

Законът за горивата мина на второ четене

Депутатите постигнаха съгласие по спорния законопроект

След като влезе в пленарна зала, спорният Закон за горивата мина и на второ четене. Депутатите постигнаха съгласие по т.нар. Закон за админситративното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Промените предвиждат регистрационен режим за икономическите оператори,задължително въвеждане на складови наличности за съхраняване на горива и на обезпечение за извършване на дейности по смисъла на закона, както и минимални изисквания към физическите лица, които управляват тези дейности.

Така търговците на горива на едро, за да се регистрират, трябва имат внесен капитал от 1 млн. лева или активи в размер не по-малко от 1 млн. лева. Търговците на дребно пък трябва да имат капитал не по-малък от 20 хил. лева или имущество, равняващо се на тази стойност.

Промените бяха внесени от патриота Емил Димитров-Ревизоро и група депутати от всички партии, но доведоха до разединение сред коалиционния партньор на ГЕРБ, като срещу него се обяви вицепремиерът Валери Симеонов.