София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Законът за социалните услуги мина на първо четене в НС

Депутатите го гласуваха единодушно

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Третият законопроект за хората с увреждания, за чието приемане настояваха месеци наред протестиращите майки,  а именно Законът за социалните услуги, мина успешно на първо четене в пленарна зала днес.
 
Депутатите гласуваха единодушно в подкрепа на закона, като той мина на първо четене с подкрепа от 163 гласа "за" и нито един против.
Припомняме, че народните представители  вече приеха другите два закона - Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ.
 
Законът за социалните услуги предвижда създаване на специална Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика, която да следи как се справят общините и частните организации със социалната грижа.
 
Очаква се новите текстове да доведат до това  право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в страната. 
 
Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа.
 
За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон.
 
С промените в Закона за социалните услуги правителството изпълнява поетия си ангажимент, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дебатите в зала.