София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЗАКРИВАТ 1000 БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА КАРТА?

НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЯ Е ИЗМЕНИЛА ОБЛАСТНАТА ЗДРАВНА КАРТА НА СОФИЯ

8 годиниЗдраве 9 Боряна Райчева

Комисията за изготвянето на Национална здравна карта е решила да намали болничните легла за активно лечение с 1089 броя, предаде в-к „Новинар“, позовавайки се на източници от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
По техни думи в специалностите гастроентерология, ортопедия, травматология, хирургия и урология, ще има съкращаване на леглата за лечение на пациенти.
Въпреки че националната здравна карта предвижда увеличаване на броя легла от 1-во ниво, в публикуваните за обществено обсъждане критерии, се казва точно обратното.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов не потвърди информацията, като заяви, че тя ще бъде оповестена на специална пресконференция утре.
Междувременно здравното министерство наложи превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика, който засегна Южна Америка. Те включват своевременна информация на гражданите, която ще бъде давана от ведомството и указания за всички българи, които ще пътуват към районите с върлуващата зараза.