София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Закриват най-старата цигарена фабрика в Ярославъл

Една от причините, е намаленото потребление на цигари

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Международната компания "Imperial Tobacco" обяви закриването си в Ярославъл - най-старата цигарена фабрика в страната, основана през 1850 година.

"284 работни места ще бъдат съкратени" - се казва в изявление. Сред причините за затварянето се нареждат ​​намаляване на пазара на цигари в страната "под влияние на твърдите регулаторни мерки" и "трудна ситуация в руската икономика."

Според генералния директор на "Imperial Tobacco Ярославъл" Олег Диатлов, също са засегнати от нарастването на данъчната тежест се дължи на повишените акцизи.

"Повлия и законодателната промяна, която въведе производството на цигари с повече от 20 броя в опаковка. Това е неизбежна стъпка, насочена към осигуряване на функционирането на бизнеса ни в бъдеще", заяви Диатлов.

Той увери, че затварянето на фабриката няма да се отрази на качеството, цената и наличността на продукти на руския пазар.

Заводът ще спре да работи от 1-ви януари, 2017. Оставащия част от него ще се превърне в платформата "Imperial Tobacco" в Волгоград. Компанията съобщава, че "не одобрява принудителните съкращения", а в близко бъдеще ще се фокусира върху решаването на свързаните с това въпроси.

Цигарена Фабрика се намира почти в центъра на Ярославъл, в близост до дигата на река Волга. Компанията ще продаде помещенията, съобщават от пресцентъра.

ЗАО "Imperial Tobacco Ярославъл" - старата тютюнева фабрика в Русия, в миналото е известна като "Балкан Стар". През 2004 г. тя е придобита от Altadis, а през 2008 г. става част от Imperial Tobacco. През 2015 г. фабриката отпразнува своя 165-годишен юбилей. Компанията е направила марката Паркър & Симпсън, "Maxim" и "Балкан Стар".