София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заложническа криза във Франция (ОБЗОР)

Похитителят е убит

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Полицейски служители застреляха похитителя, който взе заложници в супермаркет в южния френски град Требе.

По-рано днес въоръженият мъж  уби двама души и рани няколко други, преди да вземе заложници в супермаркета.

Нападателят обяви, че е член на ИДИЛ. Той поиска освобождаването на Салах Абдеслам - единственият оцелял терорист след атентатите в Париж през 2015 г. От полицията съобщиха, че похитителят  е от марокански произход, известен е на службите за сигурност. Самоличността му е установена с помощта на регистрационния номер на автомобила му.

Преди да влезе в магазина похитителят е извикал „Аз съм войник на ДАЕШ".

Кметът на града Ерик Менаси обясни, че всички цивилни са избягали от похитения супермаркет, а при заложника е останал един полицай. По непотвърдена информация единият загинал е служител на супермаркета.

В операцията по обезвреждане на нападателя са участвали три хеликоптера и значителен брой полиция, кактои спецотрядът за борба с тероризма.

Френският премиер Едуард Филип определи нападението като е "акт на тероризъм". "Цялата информация, която имаме в момента, ни кара да вярваме, че това е акт на тероризъм", каза той пред репортери, цитиран от местни медии.