Гледай
на живо

Заловиха терорист, готвел покушение срещу Путин

21-годишният мъж искал отмъщение заради бойците на Ислямска държава в Сирия

Сръбските власти задържаха 21-годишен мъж, който подготвял атентат срещу руския президент Владимир Путин, написа белградският в. Правда.

Два дни преди предстоящата визита на руския държавен глава в Белград, полицията в балканската държава обяви за ареста на 21-годишния уахабит Арим Алибашич. Той е задържан в селището Поток, близо до южния град Нови пазар. Младежът привлякъл вниманието на служителите реда, защото носеше голяма раница. При извършен обиск униформените открили  пушка с оптически прицел и боеприпаси. По време на последвалите полицейски действия в дома на задържания полицаите се натъкнали на цял арсенал от оръжие и оборудване, необходимо за изготвяне на взривни устройства. Били открити още и специални телефони и устройства за детониране от разстояние, както и флаг на „Ислямска държава“ и пропагандни материали на терористичната групировка.

Младият мюсюлманин заявил, че е искал да убие руския държавен глава по време на посещението му в Белград, насрочено за утре. Алибашич искал да отмъсти за убитите от руските военни бойци на "Ислямска държава" в Сирия.

Полицията предполага, че предполагаемият терорист не е действал сам. Сега той е задържан за 48 часа по обвинение в незаконно притежаване на взривни вещества и оръжия.

Сръбското Министерство на вътрешните работи обяви, че ще осигури максимални мерки за сигурност по време на посещението на Путин.