София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зам.-директор на ФБР може да остане без пълна пенсия

Уволняват го два дни преди да придобие това право

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Заместник-директорът на ФБР  Андрю Маккейб, който след натиск от страна на Белия дом, подаде оставка още през януари и оттогава е в отпуск, може да остане без пенсия в пълен размер. Това се случва, след като беше формално уволнен от министъра на правосъдието на САЩ  (главният прокурор) Джеф Сешънс два дни преди да навърши 50 години и да добие право именно на такава пенсия,  съобщават „Асошиейтед прес“  и „Ройтерс“.
 
 
Сешънс заяви, че е влез решението, влизащо в сила незабавно, по препоръка на дисциплинарния орган на Бюрото (отдела за професионална отговорност) и въз основа на доклад на главния инспектор, според който Маккейб е разрешил изтичането на информация на медиите и не е бил откровен, дори под клетва, пред контролния орган относно разследването за имейлите на Хилари Клинтън.
 
„ФБР очаква всеки служител да отговаря на най-високи стандарти за честност и почтеност.“, заяви Сешънс. 
 
Уволнението, което се случва след двадесетгодишна служба на Маккейб във ФБР, вероятно ще повдигне въпроси дали той е наказан прекалено сурово, поради политически натиск от президента Тръмп, който яростно го критикуваше в Туитър и призоваваше за оставката му, отбелязва още Ройтерс.
 
 
„Аз съм нарочен и третиран по този начин заради ролята, която играех, действията които предприех, и събитията, на които станах свидетел след уволнението на Джеймс Коми(бившия директор на ФБР).“, заяви Маккейб веднага след съобщението на министъра за уволнението му.