София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зам.-министър Манолев: Износът на мебели надхвърля 335 млн. евро

Изнасяме за Германия, Франция, Инталия, Великобритания и Китай

6 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

През 2017 г. износът на мебели надхвърля 335 млн. евро. Трендът на увеличение е устойчив през годините, а в сравнение с 2008 г. е нараснал близо два пъти, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на най-големият форум за мебелната промишленост в България – изложенията “Техномебел” и “Светът на Мебелите”.

„Сред държавите в топ 10 за българския износ присъстват държави като Германия, Франция, Италия, Великобритания и дори далечен Китай”, подчерта Александър Манолев и допълни, че българският бизнес заслужава поздравления за високото качество, което предлага и благодарение, на което се налага на толкова конкурентни пазари. Той се спря и на някои от основните проблеми на сектора с недостига на квалифицирани кадри и борбата със сивия сектор в отрасъла и акцентира на мерките, които предприема Министерството на икономиката за тяхното решаване.

Произведената продукция в сектора през 2017 г. надхвърля 919 млн. лв., а оборотът на компаниите е около 1 млрд. лв., стана ясно по време на събитието.
„Пожеланието ми към Вас е да не спирате да се обновявате и винаги да търсите нови решения. Така както сте показали, че умеете да го правите през годините. Ние, както чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, така и чрез други инициативи на министерството, ще се стремим да Ви подкрепяме“, обърна се Александър Манолев към представителите на бранша.

В рамките на изложенията бяха връчени и отличията в конкурса Българска мебел на годината.

Международните изложения „Техномебел“ и „Светът на мебелите“ се провеждат в Интер Експо Център – София в периода 24 до 28 април 2018 г. Те дават възможност на крайния потребител да види целия производствен цикъл на даден продукт, така и възможност за участие в b2b срещи със специалисти от страната и чужбина, демонстрации и представяне на новите технологии и тенденции в сферата на дървообработването.

Последното издание на двете изложения беше посетено от 11 000 души от България и 30 други държави. В тях участваха 184 фирми, които представиха своите продукти и услуги на обща площ от 14 500 кв.м.