София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зам.-министър на културата и екипът му – пред празна зала в НДК

Слаб интерес към общественото обсъждане на Стратегията за развитието на културата 2019 – 2029 г.

пропускане
5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Изключително слаб интерес предизвика третото обществено обсъждане по Стратегията за развитието на културата в периода 2019 - 2029 г., организирано от Министерството на културата.

За началото на дебата в НДК дойде само заместник-министърът на културата Румен Димитров и общо не повече от двайсетина експерти заедно с тези от ведомството, информира БГНЕС.

Стратегията от 100 страници е разработена от 150 души. Тя включва промени в законодателството, мерки за децентрализация в сектора, равнопоставеност на частни, държавни и общински институции, възможности за културен туризъм.

„Стратегията доразвива политиката на министерството да осигурява възможности за развитие на различните сектори на проектен принцип, на все по-добро финансиране и дофинансиране на сектора“, коментира зам.-министърът Румен Димитров.

Според него „парите винаги не стигат“. Но имало е „видимо увеличение всяка година на бюджета на министерството и на целия сектор „Култура“.
Румен Димитров отказа да се ангажира с конкретни цифри за развитието на културата в следващите години.

„Правителството си дава сметка, а и председателството на ЕС доказа, че културата е приоритетен сектор, а и Европа си дава сметка. В тази връзка сме умерени оптимисти за бюджетирането в нашия сектор“, каза той.