София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Занимаващите се с Airbnb и Booking у нас скочиха на Валери Симеонов

Смятат, че предложенията ще съсипят бизнеса

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Занимаващите се с краткотрайно отдаване под наем на имоти чрез платформата Airbnb, booking и сходни услуги на тях скочиха срещу внесените промени от Валери Симеонов и Менда Стоянова между двете четения на бюджета. Според заетите в бранша промените ще съсипят бизнеса. Според тях регламентация в сферата е нужна, но това не трябва да става на крак. Те обясниха, че има множество недомислия, свързани с категоризацията, даването на звезди, изискването за ежедневно почистване на квартирите,наличието на стационарни телефони и множество други.
Представителите на организацията BESCO, инициирали диалога по темата, измененията са направени в полза на хотелите и не са приложими за отдаване на този тип квартири.
"Липсва и разграничение между това какво е наем и какво туристическа услуга, тъй като при нас много пъти отсядат з месец или два политици или актьори. Те не са туристи и затова е логично да сключваме с тях договор за наем." , обясни Борис Павлов от BESCO.
Силно негодувание организаторите изразиха и спрямо идеите за следене на регистрациите. При три нарушение промените предвиждане спиране на достъп до Airbnb, booking и дори facebook.Това според тях поставя България на едно ниво на мислене с държави като Иран и Северна Корея.