Гледай
на живо

Заплахи срещу медицинските сестри след протеста

Мая Манолова призова здравния министър да разсее съмненията, че стои зад тях

"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово, Велинград. Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск", би тревога обмудсманът Мая Манолова.

По нейните думи само ден след участието си в протеста медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друго болнично заведение.

Преките й началници не са били предупредени, а жената не е получила инструкции за новото работно място.

Нейна колежка от същата болница е била заплашена с уволнение, без да се посочват законови основания.

Натрупани са сигнали, че и представители на местната власт се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници, разкри още омбудсманът.

"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", категорична е Мая Манолова.

Тя призова здравния министър Кирил Ананиев да излезе с официална позиция, в която ясно да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите медицински сестри и здравни работници, за да разпръсне подозренията, че открито или мълчаливо стои зад тях.