София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започна дезинфекцирането против АЧС в Бургаско

Д-р Митев: Няма да бъде пропуснато нито едно стопанство

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Започнаха проверките по селата в Бургаска област заради африканската чума. По време на инспекцията пространствата за отглеждане на прасета ще бъдат дезинфекцирани, информира д-р Георги Митев, директор на Агенцията по храните. Дворът, мястото за отглеждане, подстъпът за двора ще бъдат проверени. Приоритетно се проверяват 20 км зона около трите свинекомплекса в Бургаско.

Кметски наместник на бургаското с. Глумче коментира, че хората са се справили с проблема, въпреки че не им е било приятно. В селото е имало 9 прасета и са били използвани за собствена консумация, съобщи тя.

Д-р Митев от своя страна информира, че специалистите ще минат през всички 102 населени места в Бургаска област, което по всяка вероятност ще забави процеса, но това е необходимо.

Има открити нарушения, свързани с протеста на хората срещу мерките, но така или иначе мерките трябва да бъдат осъществени, категоричен е той .