София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ

В НЕГО ЩЕ БЪДАТ ПРЕМЕСТЕНИ ОКОЛО 400 ЛИШЕНИ ОТ СВОБОДА

9 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

След 180 дни бившите сгради на МВР в землището на село Дебелт (област Бургас) ще се трансформират в затворническо общежитие от закрит тип.
Предвижда се там да бъдат преместени около 400 лишени от свобода от пренаселения затвор в Бургас. Финансирането на строително-монтажните работи идва по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014г.
В рамките на финансовата помощ на НФМ се изпълняват още три проекта, най-големият от които е с бюджет над 7 мнл. евро и цели подобряване на стандартите в затворите и арестите, чрез ремонтиране на инфраструктурата.
Според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража в затворнически общежития от затворен тип се настаняват осъдените на строг режим. Определят се и случаите, в които затворници могат да бъдат преместени в затворническо общежитие от затворен тип. Това се случва когато „грубо или системно нарушават установения ред, системно се отклоняват от работа или влияят отрицателно върху останалите".
Основната разлика между затворническите общежития от открит и закрит тип е в засилената охрана и надзор.
Към момента на територията на страната има 12 затвора с 22 затворнически общежития от открит и закрит тип, които са под ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.