Гледай
на живо

Започна срещата между Путин и Тръмп

Лидерите обсъждат световния мир

Започна срещата между Путин и Тръмп Срещата в президентския дворец в Хелзинки между лидерите на САЩ и Русия започна с разговор между два... thumbnail text

Срещата в президентския дворец в Хелзинки между лидерите на САЩ и Русия започна с разговор между двамата, в присъствието на преводачи.

В началото президентът Доналд Тръмп поздрави руския си колега Владимир Путин за успешното провеждане на Световната купа.

"Преди всичко, господин президент, искам да Ви поздравя – това бе действително едно великолепно Световно първенство по футбол“, каза Тръмп.

Това са първите пълномащабни разговори между Владимир Путин и Доналд Тръмп извън многостранните срещи на върха.

След личния разговор към двамата президенти ще се присъединят и делегациите на двете страни.

Тръмп пристигна в двореца 20 минути след Путин. Междувременно президентът на Финландия се срещна  по отделно с лидерите на САЩ и Русия.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпео също се срещнаха за разговори в столицата на Финландия, съобщава ТАСС. Срещата на ръководителите на външните работи се провежда паралелно със срещата на върха на президентите на двете страни, Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Това е първата лична среща между Лавров и Помпео от назначаването на последния на поста държавен секретар. Преди това министрите контактуваха по телефона няколко пъти.

По време на срещата на върха американският президент планира да обсъди с Путин търговията, военните въпроси, Китай и ядрените оръжия.

От своя страна президентът на Русия заяви , че е време да разговаря подробно с Тръмп за двустранните отношения и проблемите в света. Путин призна, че се радва да се срещне с американския си колега "в гостоприемната земя на Финландия".