София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧНА УИКЕНДЪТ НА ОСКАРИТЕ

24 ЧАСА ДО РАЗДАВАНЕТО НА НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ КИНО НАГРАДИ

9 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

24 категории и 121 номинирани – това са цифрите на най-чаканите призове за годината – кино наградите „Оскар 2015“. 24 часа преди старта на церемонията, Холивуд е в трескава подготовка. Много блясък и красота обещава тазгодишното 87-мо връчване на престижните статуетки
Пликовете с имената на щастливците са здраво запечатани и строго пазени. За техната изработка се е погрижил дизайнерът Марк Фридланд.
Победителите вече са ясни. Те са определени от 6 000 души – толкова са членовете Академията за филмово изкуство и наука в Холивуд.
Номинираните за "Оскар" тази година ще получат по кошница с подаръци на обща стойност 160 000 долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година. 
Утре светът ще разбере не само най-добрите в киното. Пищната церемония ще покаже модните тенденции сред звездите. По червения килим ще минат някои от легендите и най-новите имена в световното кино.
Сред най-добрите кино прожекции, влязли в категорията „Филм на 2015“ са "Бърдмен", "Юношество", "Теорията на всичко", "Селма", "Гранд хотел Будапеща", "Камшичен удар", "Американски снайперист"и "Игра на кодове". За най-добра главна мъжка роля ще се борят претендентите Майкъл Кийтън ("Бърдмен"), Бенедикт Къмбърбач ("Игра на кодове"), Стив Карел ("Ловец на лисици"), Еди Редмейн ("Теорията на всичко") и Брадли Купър ("Американски снайперист"). „Оскар“ за най-добра женска роля ще получи една от номинираните дами: Рийз Уидърспун ("Моето приключение в дивото"), Розамунд Пайк ("Не казвай сбогом"), Филисити Джоунс ("Теорията на всичко"), Джулиан Мур ("Все още Алис") и Марион Котияр (Two days, One night).
Сред останалите претенденти в други категории са имената на Мерил Стрийп, Ема Стоун, Кийра Найтли, Робърт Дювал и Итън Хоук.
За най-добър чуждоезичен филм ще се състезават прожекции на Полша, Русия, Естония, Мавритания и Аржентина.
В номинираните за статуетката филми има и български принос. Актьорът Георги Николов участва в номинирания с пет „Оскара“ - „Теория на всичко“. Светла Радивоева е част от екипа на „Героичната шесторка”, попаднал в категорията за най-добър анимационен филм. Елиза Иванова е третото родно име, което ще се бори за победа в късометражната анимация.