София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започва делото за атентата на летище „Бургас“

Разследването продължи 4 години

7 годиниПравосъдие 61 Боряна Райчева

В Специализирания наказателен съд е насрочено първото заседание по делото за атентата на летището в Бургас. На 18 юли 2012 г., при бомбено нападение срещу автобус с израелски туристи загинаха петима израелци, българинът Мустафа Кьосов, шофирал автобуса, и самият атентатор, идентифициран като Мохамад Хасан Ел Хюсеини.

Обвиненията са срещу Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те ще бъдат съдени задочно, тъй като са в неизвестност и са обявени за издирване от Интерпол.

Според обвинителния акт в периода от 28 юни до 11 юли 2012 г. в гр. Русе, Варна и бургаското село Равда, в съучастие като помагачи на Мохамед Хасан Ел Хюсейни двамата умишлено са го улеснили да извърши престъплението на паркинга пред сградата на летище "Сарафово", терминал "Пристигащи ".

Според прокуратурата Мелиад Фарах и Хасан Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната. Чрез взривяване на самоделно устройство от извършителя Хюсейни е извършен опит за умишлено умъртвяване на повече от двама души. Терористичният акт е целял смъртта на всички израелски туристи, които е трябвало да пътуват с автобуса, смята държавното обвинение.

По делото са извършени около 100 експертизи, включително 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и др. Разпитани са 170 свидетели, а материалите от разследването са 80 тома. Във връзка с процеса България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.