София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва делото за Хитрино

Обвинени са единствено двамата машинисти

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

13 месеца след трагедията в Хитрино в Шуменския окръжен съд е насрочено делото срещу единствено обвинените за случая от прокуратурата - машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали дерайлиралия влак с взривилата се цистерна, съобщава БНР.
Процесът за инцидента в Хитрино вероятно ще е второто мегадело в Шуменския окръжен съд след делото срещу килърите. Според обвинителният акт на прокуратурата, внесен в края на октомври, машинистите са нарушили правилата за движение, техническите норми за експлоатация и сигнализация в жп. транспорта и по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, телесни повреди и на още 14. При навлизане в гарата Михнев управлявал влака с близо 40 километра в час по-висока скорост от разрешената, а вторият машинист Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака. Последвало дерайлирани и изтичане на пропилен и взрив. И на двамата са наложени мерки за неотклонение и забрана за напускане на страната. На заседанието днес са призовани всички пострадали. Съдия по делото е Румяна Райкова, информира Националното радио.