София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва делото за смъртта на блъснатото момче на АМ „Хемус“

Във Варненския окръжен съд ще се разглежда делото за смъртта на 23-годишния Никола Терзиев

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 28 август миналата година Бейтула Исмаил причинява смъртта на младо момче на АМ „Хемус“ малко преди входа на град Варна. Той е шофирал автомобил, който е бил конструктивно изменен с цел увеличаване на мощността на двигателя и поддържане на по-висока скорост от допустимата за превозното средство.

Според техническата експертиза шофьорът се е движил с 200 км/час в лява лента при разрешена скорост в този участък 80 км/час и това е причината да не успее да овладее превозното средство и удари колата на младежа. При удара автомобилът на момчето разкъсва металната мантинела и се преобръща по таван, а по-късно медицинските екипи констатират смъртта на Терзиев.

Обвиняемият има зад гърба си множество актове за нарушаване на правилата за движение по пътищата, както и условна присъда за причинена катастрофа и последвалата смърт на пешеходец.

Бейтула Исмаил е задържан едва след множеството огранизирани протести на негови роднини и приятели и личната намеса на примиера Бойко Борисов. В социалната мрежа фейсбук сестрата на загиналото момче публикува писмо с призив към премиера.

В него тя показва снимка на Терзиев с министър-председателя,по времето когато е работил като главен секретар в МВР. На следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и правосъдието обещаха да затегнат мерките за сигурност по пътищата и да подкрепят наказателното дело срещу убиеца на 23-годишното момче.