София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва делото за убийството на момиченцето от Сотиря

Внесоха обвинителния акт за престъплението

4 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Започва делото за убийството на момиченцето от Сотиря. 21-годишният Мартин Трифонов, обвинен в убийството на 7-годишната Кристин, се изправя пред съда. Той ще отговаря по три обвинения, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева

Първото от обвиненията е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто е опит за изнасилване по чл.152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

До дни ще бъде насрочена дата за делото срещу Мартин. Обвинителният акт е бил внесен в съда в петък, а в понеделник ще се определи докладчик по делото. Заседанието трябва бъде насрочено до два месеца.

„По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт”, посочи говорителят на Окръжния съд съдия Мартин Данчев.

Престъплението бе извършено на 15 август. Мартин Трифонов беше заловен след издирване и бе ранен, след като оказал съпротива. Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на Кристин.