София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва изграждането на газов хъб „Балкан”

Поръчката ще стартира на 21 декември

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Чрез обществена поръчка ще започне изграждане на газов хъб „Балкан”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Инфраструктурата ще бъде изградена от турско-българската граница до българо-сръбската. Ще стартира на 21 декември. Тогава се очаква и окончателното решение на КЕВР за стартиране на третата фаза на пазарен тест.

Тя поясни, че в рамките на следващата седмица документацията ще бъде изпратена до Агенцията по обществени поръчки за осъществяване на предварителен контрол по законосъобразност. „След приключване на процедурата по контрол дружеството ще обяви обществената поръчка след публикуване на обявление в официален вестник на ЕС и публикуване на решението за откриване на процедурата“, каза още Петкова.

Петкова каза още, че Булгартрансгаз е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България.

До края на годината дъщерната компания, собственост на „Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт“, обяви тя. „Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с „Централен европейски газов хъб“. Това е компанията, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия“, посочи Теменужка Петкова.

Министърът обясни, че са предприети необходимите действия, от „Булгартрансгаз“ са влезли в преговори с колегите от „Газтрейд“.

Това, което „Булгартрансгаз“ ще придобие като акционерно участие, е 20% от капитала на компанията. Тя ще бъде операторът на този изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион“, заяви Теменужка Петкова. „Булгартрансгаз“ участва и в първата необвързваща фаза на непазарния тест, която компанията „Газтрейд“ обяви за този проект. Това е ясен знак за нашите намерения и за приоритетите ни“, каза още Петкова.

В настоящия момент „Булгартрансгаз” е в ход процедурата за т.нар. трета фаза на пазарния тест. 21 декември се очаква КЕВР да излезе с окончателно решение, което ще даде възможност „Булгартрансгаз” да стартира третата фаза на пазарния тест от 21 декември до 31 януари 2019 година, поясни Петкова.