София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започва изплащането на обезщетения за убитите животни

НС изслушва министрите на вътрешните работи и земеделието

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Фермерите в селата Странджа и Крайново от днес могат да получат полагащите им се  обезщетения, заради убитите им вследствие на чумата  чумата овце и кози. 
 
 
Общата сума, отпусната за компенсиране на потърпевшите в двете села възлиза на 61 хиляди лева. Средната сума, която ще се вземе за убито животно възлиза съответно  на 250 лева, ако е било под селекционен контрол и 190 за останалите.
 
От понеделник нататък и земедлските стопани от село Шарково ще могат да вземат компенсациите си.
 
Припомняме, че от вчера евтаназията е временно прекратена за два дни, с цел да се изчакат допълнителни проби, изпратени за изследване. Междувременно беше съобщено за още едно открито огнище на чума в град Болярово. Болестта е в стадото на фермер, който е посещавал село Шарково.
 
 
Във връзка с кризата днес ще бъдат  изслушани в Народното събрание вътрешният  министър Валентин Радев и земеделският Румен Порожанов. Изслушването се случва по тяхно настояване, за да получат подкрепа от страна на депутатите за действията по овладяване на болестта.