София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва кандидатстването по национална програма „Мотивирани учители“

До 30 юни всяко РУО би трябвало да предостави в МОН списък на участници в програмата

5 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

До 80 преподаватели с опит ще могат да бъдат подбрани, за да преподават математика, физика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в училища в региони, където има недостиг на педагогически специалисти.
В трудовите им договори се предвижда увеличение на възнаграждението с 300 лева и средства за покриване на наем в размер на 200 лева на месец за срок от 12 месеца или за възстановяване на транспортни разходи на пътуващи учители за същия период.
Другата възможност за кандидатстване е за специалисти с висше образование, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. Те могат да подават документи до 24 април тази година. Обученията ще се осъществяват от висшите училища в едногодишна задочна форма.
Програмата предвижда и обучение на до 150 педагогически специалисти, които да придобият допълнителна квалификация, за да могат да преподават освен по своята специалност по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужд език и религии. Всяко регионално управление на образованието ще проучи потребности на училищата до 8 май т.г. До 30 юни всяко РУО би трябвало да предостави в МОН списък на участници в програмата.